csillag   csillag csillag   csillag csillag   csillag csillag   csillag csillag   csillag
csillag   csillag csillag csillag csillag csillag   csillag
csillag       csillag   csillag
Karácsony - Zsozírisz
Karácsony - Zsozírisz

HOZZÁVALÓK
Karácsony - Zsozírisz

8 db szikkadtabb kifli, 6 dl tej, 15 dkg darált mák, 3-4 evőkanálnyi méz,
2 dkg margarin, 1 dkg vaníliás cukor, citrom

ELKÉSZÍTÉS
Karácsony - Zsozírisz

A tejben olvaszd fel a vaníliáscukrot, 2 evőkanál mézet és a margarin felét.
A kifliket vágd szeletekre és locsold rájuk a tejet. (Ha kell, forgasd át, hogy egyenletesen megszívják magukat,
majd egy-két percre tedd szűrőbe, hogy a felesleg tej lecsöpöghessen.)
A darált mákhoz vegyíts egy kis reszelt citromhéjat, majd óvatosan keverve ezt is add a kifli karikákhoz.
A maradék margarinnal kenj ki egy tepsit vagy tűzálló tálat, terítsd el benne a mákos kifli karikákat, majd előmelegített, középmeleg sütőben 5-10 percig süsd a gubát. Kockákra vágva melegen tálald, s ekkor csorgasd rá a méz maradékát. (Mák helyett dióval is készítheted.)

Karácsony - Zsozírisz
Karácsony - Zsozírisz

Karácsony - Zsozírisz

HOZZÁVALÓK
Karácsony - Zsozírisz

Fél kiló liszt, 25 dkg vaj vagy margarin, 2 egész tojás,
5 dkg cukor, 2 dkg élesztő, 2 dl tej, pici só

ELKÉSZÍTÉS
Karácsony - Zsozírisz

Az élesztőt langyos tejjel és az élesztővel felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a jól felvert tojásokat, az élesztőt, a cukrot sót és tejet. Jól kidolgozzuk és két órán át meleg helyen kelesztjük.
Deszkára borítjuk, két nagyobb, vagy 4 kisebb cipóra osztjuk. Fél centi vékonyra sodorjuk.
Rákenjük a tölteléket a széleit 2 cm üresen hagyva összecsavarjuk úgy, hogy a csavarás vége alul legyen.
Sütőlemezre fektetjük, tetejét egész tojással megkenjük és egy órán át langyos helyen kelesztjük.
Utána kenjük át tojásfehérjével és fél órára tegyük hideg helyre. A tésztát hűtjük, ettől lesz a színe márványos.
Sütőbe helyezés előtt az oldalakat villával gyengéden megszurkáljuk nehogy felrepedjen.
Forró sütőben 25-30 percig sütjük. A sütő ajtaját ne nyitogassuk.

DIÓTÖLTELÉK:
Hozzávalók: 30 dkg, darált dió, 20 dkg, porcukor, 10 dkg, édes morzsa, citromhéj,
10 dkg mazsola vagy apró kockákra vágott birsalmasajt.
3 dl vízből a cukorral sűrű szirupot főzünk, ebbe beleöntjük a diót, összekeverjük,
és a tűzről levéve hozzákeverjük a morzsát és a többi anyagot.

MÁKTÖLTELÉK:
Hozzávalók: 30 dkg, darált mák 20 dkg cukor 3 dl, tej,
1 csomag vaníliás cukor vagy citromhéj, 5 dkg dara vagy liszt.
A tejet felforraljuk, hozzákeverjük a darával elkevert mákot és végül a cukrot.
Ehhez is adhatunk mazsolát vagy birsalmasajtot. Mindkét tölteléket hidegen kenjük a tésztára.

Mikor reped meg a patkó tésztája?
Ha a tésztát puhára készítettük, túl sok tejjel, vagy ha a töltelékben túl sok a cukor.
Ha túl sok a töltelék, ha meleg helyen túlkelt a tészta, vagy ha a sütő nem volt elég forró.


Karácsony - Zsozírisz
Karácsony - Zsozírisz

Karácsony - Zsozírisz

HOZZÁVALÓK
Karácsony - Zsozírisz

10 dkg gesztenye (mirelit, massza), 15 dkg étcsokoládé,
1 dl tejszín, 5 dkg margarin, 4 evőkanál rum, kakaó

ELKÉSZÍTÉS
Karácsony - Zsozírisz

A felengedett gesztenyét villával áttörjük. A csokoládét apró darabokra tördeljük.
A tejszínt felforraljuk, majd levesszük a tűzről, belekeverjük a csoki darabokat,
és óvatosan rázogatjuk a lábast, míg a csokoládé felolvad, de a massza folyós marad.
Belekeverjük a margarint, a gesztenyepürét és a rumot.
2 kávéskanál segítségével kis kupacokat veszünk ki, és gyorsan golyókat formálunk belőlük.
Grillrácson kihűtjük, majd mindegyiket kakaóba forgatjuk. Tálalás előtt 2 órára hűtőbe tesszük.

Karácsony - Zsozírisz
Karácsony - Zsozírisz

Karácsony - Zsozírisz

HOZZÁVALÓK
Karácsony - Zsozírisz

8 alma, 20 dkg méz, 1 kávéskanál fahéj, 5 dkg őrölt dió, 2 dkg vaj
A tésztához: 12 dkg vaj, 14 dkg liszt, 12 dkg kristálycukor

ELKÉSZÍTÉS
Karácsony - Zsozírisz

A tészta alapanyagait mérjük ki, majd egy tálban gyorsan gyúrjuk össze, hogy a vaj ne olvadjon meg túlságosan.
Tegyük hűtőbe. Az almákat hámozzuk meg, vágjuk ki a magházukat, majd vágjuk vastag szeletekre.
Egy serpenyőben melegítsük meg a mézet, és pároljuk meg benne az almát.
Szórjuk bele a fahéjat meg a diót, és ha túl sok levet engedne, kevés vízben oldott keményítővel sűrítsük be.
A fahéjas almákat rakjuk egy tűzálló tálba, és a tetejére nagylyukú reszelőn reszeljük rá a tésztát.
Előmelegített sütőben, 180 °C-on süssük aranybarnára.

Karácsony - Zsozírisz
Karácsony - Zsozírisz

Karácsony - Zsozírisz

HOZZÁVALÓK
Karácsony - Zsozírisz

8 dkg porcukor, 5 tojás, 10 dkg darált dió, 2 kanál prézli (morzsa)
Töltelék: 15 dkg darált dió, két evőkanál cukor, tej, egy kanál rum
Bevonó: 12 dkg vaj, két evőkanál cukor, 1 tojás, két kanál feketekávé,
1-2 szelet csokoládé (főzőcsokoládé, keserűcsokoládé, ha nincs, akkor kakaó)

ELKÉSZÍTÉS
Karácsony - Zsozírisz

A porcukrot az 5 tojássárgájával habosra keverjük, hozzáadjuk a 10 dkg darált diót
és az 5 tojásfehérje kemény habját, majd a 2 kanál prézlit.
Tepsiben, sütőpapírban ujjnyi vastagra megsütjük, szalvétára borítjuk és azonnal megtöltjuk a töltelékkel.
Vizes ruhára borítjuk és összecsavarjuk.
A töltelékhez valókat összekeverjük, annyi forró tejet felhasználva, hogy kenhető legyen.
Bevonókrém:
A vajat a cukorral habosra dörzsöljük és beleadunk apránként 1 tojássárgáját.
A csokit feloldjuk a kávéban és ezt is hozzáadjuk. Díszítés villával.

Karácsony - Zsozírisz
Karácsony - Zsozírisz

Karácsony - Zsozírisz
Zsozirisz.hu Zsozirisz.hu

Zsozirisz - Karácsony Zsozírisz - Karácsony Zsozírisz - Karácsony
ZENEHALLGATÁS

Copyright ZSOZÍRISZ.HU   2005
Minden jog fenntartva!   ZSOZÍRISZ®