csillag   csillag csillag   csillag csillag   csillag csillag   csillag csillag   csillag
csillag   csillag csillag csillag csillag csillag   csillag
csillag       csillag   csillag
Karácsony - Zsozírisz
Karácsony - Zsozírisz

HOZZÁVALÓK
Karácsony - Zsozírisz

1 kg ponty, 30 dkg süllő, 20 dkg keszeg, 10 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom,
1 púpozott evőkanál fűszerpaprika, 20 dkg vöröshagyma, 2 db szárított cseresznyepaprika, só

ELKÉSZÍTÉS
Karácsony - Zsozírisz

Először a halakat gondosan megtisztítjuk.
A fejet, a farkat és egy-két keszeget a fazékba a karikára vágott hagymával együtt kb. 2,5-3 liter vízzel feltöltjük,
a paprika egyharmadát beszórjuk, és feltesszük főni. Egy jó óra főzés után leszűrjük a levet.
Közben a pontyot és a süllőt ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, besózzuk.
A leszűrt hallébe beletesszük a halszeleteket, a cikkre vágott zöldpaprikát, a paradicsomot,
a maradék fűszerpaprikát, és 20-25 perc alatt erős tűzön készre főzzük.
Kis bográcsban tálaljuk, és zöldpaprika-karikákkal díszítjük.

Karácsony - Zsozírisz
Karácsony - Zsozírisz

HOZZÁVALÓK
Karácsony - Zsozírisz

2 - 2,5 kg megtisztított ponty, 3 nagy db vöröshagyma, só, kb. 4 evőkanál édes-nemes piros paprika,
2-2,5 liter víz, 1 evőkanál konzerv paradicsompüré vagy 1 dl száraz vörösbor,
4-5 db erős cseresznyepaprika, 1 csomag "Bajai halászlétészta"

ELKÉSZÍTÉS
Karácsony - Zsozírisz

Az alaposan megtisztított pontyot (pontyokat) kb. 5 mm-enként beirdaljuk (3-4 mm mély bemetszést végzünk a hal húsába), felszeleteljük és darabonként besózzuk úgy, hogy az irdalások közé is megfelelő mennyiségű só kerüljön. Legalább 2-3 órát hagyjuk állni a sóban. A sózást akkor végeztük el megfelelően, ha főzés közben sót nem, vagy csak minimális mennyiségben kell a léhez adnunk. A halikrát, tejet, esetleg további belsőségeket külön tesszük, nem sózzuk.
A vöröshagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, vagy húsdarálón ledaráljuk, és a bogrács aljára tesszük.

A hagymára ráöntjük a vizet, és erős tűznél felforraljuk.
A forrástól számított 5 perc elteltével belehelyezzük a halszeleteket.
Miután ismét felforrt, rászórjuk a pirospaprikát, a cseresznyepaprikát.
Ezt követően 8-10 perc múlva rátesszük a paradicsompürét vagy a vörösbort - amelyik éppen a rendelkezésünkre áll, mivel csupán a halhús szétesését hivatott megakadályozni - valamint a belsőségeket.
A halhús forrásától számítva 30-40 perc szükséges a halászlé elkészültéig. Közben sós vízben kifőzzük a tésztát.
A halszeleteket külön tálcára tesszük, a halászlét pedig a tésztára öntve vagy külön tálban tálaljuk.

Karácsony - Zsozírisz
Karácsony - Zsozírisz

HOZZÁVALÓK
Karácsony - Zsozírisz

500 gr apróhal, 1 - 1,2 kg ponty vagy egyéb nagy hal, egy nagy fej vöröshagyma,
1 evőkanál enyhén csípős paprika, 1/2 cseresznyepaprika, 1 hegyes csípős zöldpaprika, só

ELKÉSZÍTÉS
Karácsony - Zsozírisz

A halféléket megtisztítjuk, megmossuk, az ikrát és a haltejet hidegre félretesszük.
A ponty fejét, farkát levágjuk, a törzsét kb. 3 cm-es darabokra vágjuk, gyengéden megsózzuk és a felhasználásig letakarva hidegen tartjuk. Az apróhalakat a ponty fejével és farkával együtt egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a megtisztított, finomra vágott hagymát , majd felöntjük annyi vízzel, hogy a halakat éppen csak ellepje.
Ezt kb. egy órán keresztül lassú forralással főzzük, ezután sűrű szövésű szitán átszűrjük, passzírozzuk.

Ezt követi a tiszai halászlé elkészítésének második szakasza, amikor az így elkészített, majd kb. 1 liter hideg vízzel felöntött, felforralt alaplébe belefőzzük a besózott halszeleteket, hozzáadjuk a pirospaprikát, ízlés szerint cseresznyepaprikát, a félretett ikrát, ill. haltejet, majd lassú tűzön 10 -15 percig, puhulásig főzzük.

Karácsony - Zsozírisz
Karácsony - Zsozírisz

HOZZÁVALÓK
Karácsony - Zsozírisz

1 kg ponty, 3 evőkanál olaj vagy 5 dkg zsír, 2 dl tejföl, 1 kiskanál liszt, paprika, hagyma, só

ELKÉSZÍTÉS
Karácsony - Zsozírisz

A pontyot megtisztítjuk és besózzuk. Ha a ponty nagyobb, hosszában kettészeljük.
Zsiradékkal kikent zománcos tepsibe tesszük, megszórjuk apróra vágott hagymával, paprikával meghintjük,
kevés vizet adunk hozzá és zsírpapírral letakarva a tűzhelyen forraljuk néhány percig.
Majd forró sütőbe tesszük, ahol 15-20 percig sütjük.
A tejfölt elkeverjük a liszttel, a pontyra öntjük, ezzel is egyszer felforraljuk.
Rizzsel, vagy burgonyával tálaljuk. Fogast, kecsegét, csukát hasonlóképpen készíthetünk.

Karácsony - Zsozírisz
Karácsony - Zsozírisz

HOZZÁVALÓK
Karácsony - Zsozírisz

1kg fogasfilé, só, liszt, tojás, zsemlemorzsa, szeletelt mandula,
napraforgó olaj (sütéshez), 3dl tej, fél citrom leve

ELKÉSZÍTÉS
Karácsony - Zsozírisz

A feldarabolt filéket meglocsoljuk citromlével, és ráöntjük a tejet. Hagyjuk 30 percig ebben a pácban.
A pácból kivéve megsózzuk, és hagyományos módon panírozzuk azzal a különbséggel,
hogy a morzsába keverünk 10-15 dkg szeletelt mandulát. Olajban aranybarnára sütjük.
Petrezselymes krumlipürét, tartármártást kínálhatunk hozzá.


Karácsony - Zsozírisz

Zsozirisz.hu Zsozirisz.hu

Zsozirisz - Karácsony Zsozírisz - Karácsony Zsozírisz - Karácsony
ZENEHALLGATÁS

Copyright ZSOZÍRISZ.HU   2005
Minden jog fenntartva!   ZSOZÍRISZ®