csillag   csillag csillag   csillag csillag   csillag csillag   csillag csillag   csillag
csillag   csillag csillag csillag csillag csillag   csillag
csillag       csillag   csillag
Karácsony - Zsozírisz
Karácsony - Zsozírisz

HOZZÁVALÓK
Karácsony - Zsozírisz

60 dkg kicsontozott pulykamell, 10 dkg darált dió (vagy mogyoró),
1,5 dl tejszín, 2-3 gerezd fokhagyma, olaj, őrölt fehér bors, só

ELKÉSZÍTÉS
Karácsony - Zsozírisz

A (bőrtelen) húst vágd ujjnyi csíkokra. Hevíts kevés olajat, dobd rá a húst, s addig keverd-forgasd,
amíg egyenletesen ki nem fehéredik. Ekkor sózd meg, s add hozzá az összetört fokhagymát és a darált diót.
Néhány percig (kevergetve) így pirítsd, majd vedd vissza a tüzet, keverd bele a tejszínt, borsozd meg,
s lefedve párold, amíg a hús meg nem puhul.

Karácsony - Zsozírisz
Karácsony - Zsozírisz

HOZZÁVALÓK
Karácsony - Zsozírisz

PULYKAMELL: 1 fél pulykamell, 1 doboz ananász, 20 dkg aszalt szilva,
2 evőkanál borecet, 2-3 összetört szegfűszeg, 5 dkg vaj, 5 dkg cukor, só, bors,
KÖRET: 25 dkg rizs, 1 fej hagyma, 3 dkg vaj, 10 dkg mazsola, só, bors

ELKÉSZÍTÉS
Karácsony - Zsozírisz

Nyissuk szét a pulykamellet szép nagy szeletté, a közepére tegyünk egy sor kimagozott aszalt szilvát.
Tekerjük össze és tűzzük össze hústűvel. Itassuk le papírtörlővel minden nedvességet.
Dörzsöljük be sóval, borssal és forró sütőben süssük 30 percig, majd öntsük le a keletkezett zsiradékot.
Olvasszuk fel a vajat, öntözzük meg vele a pulykát, majd süssük másfél órát, közben locsoljuk többször a sziruppal, melyet a borecetből, cukorból, szegfűszegből kevertünk. Szép fényes lakkrétegnek kell képződnie a pulykán.
Melegítsük meg az ananász szeleteket vajban, és pirítsuk aranysárgára.

Köret
Közben elkészítjük a mazsolás rizst. Főzzünk meg 2 tasak rizst, jól csepegtessük le.
A mazsolát tegyük forró sós, borsos vízbe és főzzük letakarva kb. 20 percig, majd szűrjük le.
Lábasban melegítsük meg a vajat, adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, pirítsuk aranysárgára,
adjuk hozzá a rizst, sózzuk meg. Tegyük hozzá a lecsepegtetett mazsolát és keverjük össze.
Tálaljuk a felszeletelt pulykát ananásszal és mazsolás rizzsel körítve.
A sütésből megmaradt mártást külön csészében adjuk mellé.

Karácsony - Zsozírisz
Karácsony - Zsozírisz

HOZZÁVALÓK
Karácsony - Zsozírisz

1 közepes fiatal pulyka, 1 kg gesztenye, 30 dkg sovány sertéscomb,
2 zsemle, kevés tej, 2 tojás, 1 dl tejföl, 10 dkg füstölt szalonna,
3 evőkanál olaj vagy zsír, só, törött bors

ELKÉSZÍTÉS
Karácsony - Zsozírisz

A gesztenyét megfőzzük, megtisztítjuk és áttörjük. Hozzáadjuk a megdarált sertéshúst,
a tejben megáztatott, kinyomkodott és megdarált zsemlét, a nyers tojásokat, a tejfölt, a sót meg a törött borsot.
Ezzel a töltelékkel töltjük meg a pulykát (mellbőre alatt és a belsejét).
A hasüreg nyílását összetűzzük vagy összevarrjuk, és a pulyka mellét szalonnával betakarjuk.
Ha nem a mellbőr alá töltöttük a tölteléket, szalonnával megtűzdeljük a mellet.
A megtöltött pulykát forró olajjal vagy zsírral leöntjük, majd kevés vízzel a sütőben puhára sütjük (kb. 2 óráig).
Tálalásnál a hasüregben levő tölteléket felszeletelve rakjuk a pecsenye köré.
Burgonyával és almapürével tálaljuk. Illik hozzá az aszalt szilva kompót is.

Karácsony - Zsozírisz
Karácsony - Zsozírisz

HOZZÁVALÓK
Karácsony - Zsozírisz

1/2 kg egész pulykamell, 15 dkg darált marhahús (csirke), 4 banán,
2 kis fej vöröshagyma, 1 kis doboz mandarinkonzerv, 2 dl tejszín,
1/4 l száraz fehérbor, 6 dkg sajt, 2 evőkanál olaj, 5 dkg vaj,
1 evőkanál sűrített paradicsom, 1 evőkanál étkezési keményítő, szójaszósz, só, bors, curry

ELKÉSZÍTÉS
Karácsony - Zsozírisz

Felforrósított olajban megpirítjuk az egyik fej hagymát, és darált hússal, sóval, borssal, paradicsompürével ízesítjük. Hozzáadunk 1 vékonyan felkarikázott banánt, ízlés szerint curryvel, szójaszósszal ízesítjük, és még 5 percig együtt pároljuk. A megmosott, szárazra törölt pulykahúst megszórjuk sóval, borssal, és elterítjük rajta a banános darált húst, a tetejére sajtot reszelünk. Feltekerjük, cérnával átkötjük. A másik hagymát és 2 banánt ugyancsak felkarikázzuk.
Egy lábasban felhevítjük a vajat, elősütjük benne a pulyka roládot, hozzáadjuk a hagymát, banánt,
kis ideig sütjük, majd felöntjük 1,5 dl vízzel, borral, és fedő alatt kb. 50 percig pároljuk.
Leszűrjük a mandarint, és a levét is a húshoz adjuk. Amikor megpuhul, kiszedjük, és a levét átpasszírozzuk.
Az étkezési keményítőt a tejszínnel simára keverjük, és vékony sugárban a pecsenyeléhez keverjük, és összeforraljuk. Hozzáadjuk a maradék felkarikázott banánt és leszűrt mandarint. Ha szükséges sóval, borssal, curryvel utána ízesítjük.
A roládról levágjuk a cérnát, felszeleteljük, és a gyümölcsös mártással meglocsolva tálaljuk.

Karácsony - Zsozírisz
Karácsony - Zsozírisz

HOZZÁVALÓK
Karácsony - Zsozírisz

80 dkg pulykamell, 5 dl tej, 2 evőkanál kókuszreszelék,
50 dkg ananászkonzerv, citromlé, curry, gyömbér, só

ELKÉSZÍTÉS
Karácsony - Zsozírisz

A mellfilét vékony szeletekre vágjuk, mindegyiket enyhén fűszerezzük curryvel, gyömbérrel és sóval.
A tejben elkeverjük a kókuszreszeléket, és egy kivajazott tűzálló tálba az egymásra rakott hússzeletekre öntjük.
Sütőben közepes lángon készre pároljuk a húst. Amikor megpuhult, a gyümölcsöket a tetejére tesszük, pár csepp citromlével meglocsoljuk, átmelegítjük, és forrón tálaljuk.


Karácsony - Zsozírisz

Zsozirisz.hu Zsozirisz.hu

Zsozirisz - Karácsony Zsozírisz - Karácsony Zsozírisz - Karácsony
ZENEHALLGATÁS

Copyright ZSOZÍRISZ.HU   2005
Minden jog fenntartva!   ZSOZÍRISZ®